Terug naar het overzicht

“Het belangrijkste is dat je de studie interessant vindt.”

Nathan zit in zijn eindexamenjaar en kiest dit jaar een studie. Hoe pakt hij dat aan?

“Je studiekeuze bepaalt niet altijd waar je later terecht komt”

“Bang om leuke studies te missen, begon ik al in de vierde met het bezoeken van open dagen van universiteiten en hogescholen. Ik heb een Natuur&Techniek-profiel; dus industrieel ontwerpen, game design, sterrenkunde, internationaal land- en waterbeheer en biologie, leken mij leuke studies. Lekker uiteenlopend.

In de vijfde sloeg mijn belangstelling door naar biologie nadat ik een aantal open dagen met aan biologie gerelateerde studies had bezocht aan de Wageningen University (WUR). Werken op een kantoor of achter de computer trekt me niet zo. Ik wil graag naar buiten, het veld in, onderzoek doen. De meeste van mijn bèta-vrienden gaan naar technische universiteiten om daar wiskundige vergelijkingen op te lossen. Ik ben de enige die een biologische studie gaat doen aan de WUR, maar ik verwacht op de universiteit genoeg leuke mensen te ontmoeten met dezelfde interesse.

Meeloopdag biologie

Om te ervaren hoe het echt is om voor een studie te kiezen, schreef ik me afgelopen oktober in voor een meeloopdag biologie. Daar zat ook een avondprogramma bij. Eerste twijfelde ik of ik dat wel moest doen; in een kroeg met allemaal onbekende biologiestudenten waar ik dan met drie andere meelopers aan de cola zou zitten. Gelukkig was het juist een uitstekende gelegenheid om vragen te stellen aan verschillende biologiestudenten. Bijvoorbeeld over hun studie-ervaringen, huisvesting of bijbaantjes. Hier heb ik echt veel aan gehad. Uiteindelijk hebben we overnacht in een studentenkamer en hebben we de volgende ochtend, voordat de meeloopdag echt begon, met zijn allen ontbeten. Supergezellig.

Studentennacht

De studie biologie is heel breed. In het tweede jaar kies je een specialisatie. Nu ben ik vooral geïnteresseerd in evolutiebiologie en de grotere organismen, maar dit kan later nog veranderen. Tijdens het proefcollege over planten later op de ochtend, viel ik bijna in slaap. Niet omdat het onderwerp niet interessant was, of de hoogleraar niet enthousiast genoeg vertelde, maar door mijn eerste studentennacht de avond ervoor. De lunch deed wonderen. Later op de dag fietsten we, ik met een leenfiets, in een lekker zonnetje naar een werkcollege over spierwerking in de schedels van herbivoren en carnivoren. Een leuk verschil tussen studeren en de middelbare school is de grote hoeveelheid materiaal. Naast een informatief filmpje, lagen er schedels van bavianen en beren en waren er darmstelsels op sterk water van egels en schapen.

Knotshockey

Na het werkcollege waren we toe aan een activiteit die niet te veel vroeg van onze hersenen. Een potje knotshockey (hockey met sticks met een schuimkop en een zachte bal) was dan ook de perfecte afsluiter.

Studiekeuze

Al met al ben ik veel wijzer geworden van deze groepsmeeloopdagen. Maar ik twijfel nog steeds een beetje tussen biologie en internationaal land- en waterbeheer. Ik wil nu alle voor- en nadelen van de studies opschrijven. Ik probeer er niet te zwaar aan te tillen. Een goede studiekeuze maken is heel belangrijk, maar je keuze bepaalt niet altijd waar je later terecht komt. Het allerbelangrijkste is dat je iets doet wat je interessant vindt.”