Terug naar het overzicht

Geneeskunde: leren je medestudenten te injecteren

De meest populaire studie onder vwo-meisjes is Geneeskunde. Eva Roording (19) is tweedejaars Geneeskunde aan Maastricht University. Hoe kijkt zij terug op haar studiekeuze en haar eerste jaar?

“Vanaf eind vierde klas wist ik dat ik dit wilde. Scholieren die Geneeskunde willen studeren, weten het vaak al heel vroeg. Dat moet ook wel want de inschrijvingsdatum is al in januari en je moet ook behoorlijk wat doen om te worden toegelaten. Om mijn kansen te vergroten ben ik daarom vrijwilligerswerk gaan doen in een ziekenhuis. Ik hielp patiënten van hun kamer naar de röntgenafdeling. Ik wilde daarmee ook kijken of ik het echt wel leuk vond om met mensen te werken.

Ik ben praktisch en sociaal en met mijn bèta-, gezondheidsprofiel lag Geneeskunde daarom voor de hand. Ik heb ook wel gekeken naar soortgelijke studies als Biomedische Wetenschappen of Gezondheids- wetenschappen, maar ik werk liever direct met patiënten.

Skillslab

Vanwege de manier van onderwijs geven heb ik voor Maastricht gekozen. Ook de sfeer sprak me meteen aan. Je werkt in dit systeem veel in groepjes en je zoekt zelf antwoorden op vragen als bijvoorbeeld hoe ziet de anatomie van het hart eruit? Dat zoek je op in verschillende studieboeken. Ook bezoek je in het eerste jaar meteen het skillslab, daar oefen je op elkaar wat je geleerd hebt. Bijvoorbeeld elkaars hartslag beluisteren of elkaar injecteren. Dat laatste oefenen we wel eerst op een kunstarm, hoor. Ook voer je in het eerste jaar een consult met een patiënt/acteur. Dan gaat het om de sociale vaardigheden die komen kijken bij een gesprek met een patiënt.

Selectie

Het grootste verschil met de middelbare school is dat je veel minder contacturen hebt. Je moet je eigen tijd indelen en veel meer zelf studeren. Mijn advies om een studie te kiezen is om veel open dagen te bezoeken. In principe zijn alle universiteiten in Nederland goed, dus als je een studie hebt gekozen, kijk dan welke stad je bevalt. Ik zou niet strategisch voor een bepaalde universiteit kiezen omdat je denkt dat je daar meer kans maakt geselecteerd te worden. Vrienden van mij hebben dat gedaan en die zijn er allebei niet doorheen gekomen. Wie uiteindelijk toch wordt toegelaten blijft lastig te voorspellen.”