Kies een richting
Gezondheidszorg, sport en maatschappelijke dienstverlening
Gezondheidszorg, sport en maatschappelijke dienstverlening

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die te maken hebben met lichamelijke en geestelijke zorgverlening. Je krijgt te maken met zieke patiënten, geblesseerde sporters of bijvoorbeeld gezinsproblematiek. Afhankelijk van je functie zul je bijvoorbeeld werken in ziekenhuizen, revalidatiecentra, of juist bij mensen thuis. Je draagt bij deze beroepen vaak grote verantwoordelijkheid en bent altijd bezig met zorgverlening voor anderen. Je hebt veel contact met mensen, mensen met verschillende soorten problemen. Een beroep uit deze beroepenrichting past bij je als je graag mensen wilt helpen en geinteresseerd bent in de werking van het menselijk lichaam en de psyche. Op de middelbare school volg je waarschijnlijk een natuur profiel.

Hotel, horeca, vrijetijd en toerisme
Hotel, horeca, vrijetijd en toerisme

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die alles te maken hebben met vrijetijdsbesteding en entertainment. Je krijgt te maken met gasten, klanten en vakantiegangers. Afhankelijk van je functie draag je verantwoordelijkheid voor een plezierig verblijf of bijvoorbeeld een goed georganiseerde vakantie. Je kunt ook werken bij restaurants, cafés of bijvoorbeeld pretparken. Het allerbelangrijkste bij alle beroepen in deze richting is het begrip gastvrijheid. Je hebt een dienstverlenende functie en werkt om het anderen naar de zin te maken. Je hebt veel contact met mensen en zult hiervoor soms stevig in je schoenen moeten staan. Een beroep uit deze beroepenrichting past goed bij je wanneer je een gastvrije instelling hebt en het niet erg vind om ook ‘s nachts en in het weekend te werken. Op de middelbare school volg je waarschijnlijk een maatschappij profiel.

Economen, adviseurs, managers en administratieve functies
Economen, adviseurs, managers en administratieve functies

Onder deze beroepenrichting vallen financiele beroepen, leidinggevende beroepen en echte kantoorbanen. Je zult veel te maken krijgen met cijfers, teksten en berekeningen. Afhankelijk van je functie ben je bezig met ingewikkelde financiele vraagstukken, advies uitbrengen, een afdeling managen of bijvoorbeeld het verwerken van personeelsinformatie. Eveneens afhankelijk van je beroep heb veel contact met mensen, bijvoorbeeld als manager, of juist minder, bijvoorbeeld als je op een administratieve afdeling werkt. Een beroep uit deze richting past bij je als je niet bang bent voor cijfers en grote hoeveelheden informatie. Waarschijnlijk heb je op de middelbare school een maatschappij profiel met de vakken economie en management en organisatie. Je vindt het leuk om ingewikkelde economische vraagstukken op te lossen of ziet het juist zitten om een groep mensen aan te sturen.

Vormgevers, musici, podiumkunsten en beeldendkunstenaars
Vormgevers, musici, podiumkunsten en beeldendkunstenaars

Onder deze beroepenrichting vallen creatieve beroepen waarvoor je vaak een speciaal talent nodig hebt. Je houdt je bezig met het geven van concerten, het opvoeren van toneelstukken, het maken van kunst of het vormgeven van bijvoorbeelds websites. Bij ieder beroep ben je dus vooral bezig met je eigen talent en waarschijnlijk ook met datgene waarvoor je een passie hebt. Veel beroepen uit deze beroepenrichting kennen onregelmatige werktijden. Als je voor een beroep kiest uit deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk een alpha-profiel op de middelbare school, maar ook de andere profielen zijn mogelijk. Je houdt van muziek, toneel of kunst en beschikt over talent. Je bent niet bang voor een beroep waarbij je inkomen soms onzeker kan zijn.

Docenten, onderzoekers, wetenschappers en onderwijskundigen
Docenten, onderzoekers, wetenschappers en onderwijskundigen

Beroepen uit deze beroepenrichting worden vaak uitgeoefend binnen de wereld van het onderwijs en de wetenschap. Je werkomgeving zal waarschijnlijk een school of universiteit zijn of wellicht een research and developmentafdeling. Je baan draait om kennis; kennis overdacht of juist het vergaren van kennis. Je kan te maken krijgen met scholieren of studenten, maar het is ook mogelijk dat je je werk alleen uitvoert, bijvoorbeeld als je als onderzoeker vele uren met je neus in de boeken doorbrengt. Een beroep uit deze beroepenrichting zal bij je passen als je niet bang bent om voor een groep mensen te staan, als je nieuwsgierig bent en graag dingen onderzoekt.

Milieukundigen, chemici, natuurkundigen en life science beroepen
Milieukundigen, chemici, natuurkundigen en life science beroepen

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je te maken krijgt met natuur- en scheikunde, biologie en het milieu. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met chemische processen, het uitvoeren van experimenten, microbiologie, genetica, atomen, bacterieën en ecology. Afhankelijk van je functie ontdek je bijvoorbeeld een nieuw medicijn, ga je op zoek naar een oplossing voor luchtvervuiling of doe je onderzoek naar straling of machnetisme. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk op de middelbare school een natuurprofiel. Je houdt van de bètavakken en bent geinteresseerd in de werking van de natuur. Je schrikt niet terug voor complexe berekeningen of onderzoeken en vindt het een uitdaging om nieuwe dingen te ontdekken.

Politie, verkeersvliegers, krijgsmacht en maritieme beroepen
Politie, verkeersvliegers, krijgsmacht en maritieme beroepen

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die vaak gekenmerkt worden door een hoog risicogehalte. Lichamelijke conditie en integerheid zijn bij deze beroepen erg belangrijk. Je kunt te maken krijgen met geweld, vertrouwelijke informatie, wapens of bijvoorbeeld drugs of mensenhandel. Bij de meeste beroepen heb je veel contact met collega’s, afhankelijk van je functie krijg je wellicht ook veel met burgers te maken. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting maakt het vaak niet uit welk profiel je hebt gevolgd op de middelbare school. Je hebt een goede lichamelijke conditie, staat stevig in je schoenen en wilt graag wat doen voor de maatschappij. Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen gedrag en dat van anderen en wilt graag bijdragen aan veiligheid.

Juridische beroepen, openbaar bestuur en beleidsmedewerkers
Juridische beroepen, openbaar bestuur en beleidsmedewerkers

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je te maken krijgt met wet- en regelgeving, beleid en besturen. Je houdt je bezig met maatschappelijke onderwerpen, beleidsvorming, rechtspraak, advocatuur of bijvoorbeeld een portefeuille als onderwijs of milieu. Afhankelijk van je functie kun je bezig zijn met het uitvoeren van de rechterlijke macht, het verdedigen van een verdachte of vertegenwoordigen van een slachtoffer, het opstellen van beleid, het besturen van een gemeente of bijvoorbeeld zitting hebben in de Tweede Kamer. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk op de middelbare school een maatschappijprofiel. Je bent geinteresseerd in de samenleving en de politiek en schrikt niet terug voor een baan waarbij je veel informatieve stukken moet doornemen.

ICT'ers en elektrotechnici
ICT'ers en elektrotechnici

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je werkt in de wereld van informatica, techniek en electronica. Je krijgt te maken met ingewikkelde ICTproblemen, elektrische circuits, netwerken, databanken en hard-en software. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het verhelpen van virussen, het programmeren van software, het bouwen van websites of je buigt je over elektrische distributienetwerken. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk op de middelbare school een natuurprofiel, al hoeft niet dit per se. Je houdt van technieke en informatica en hebt een passie voor alles wat met computers te maken heeft. Je schrikt er niet voor terug om het meeste werk vanachter een bureau te verrichten en veel zelfstandig te werken.

Civiel ingenieurs, werktuigbouwkundigen, bouwtechnisch ingenieurs en transportmanagers
Civiel ingenieurs, werktuigbouwkundigen, bouwtechnisch ingenieurs en transportmanagers

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je te maken krijgt met techniek, logistiek en bouwkunde. Je houdt je onder andere bezig met machines, water, elektriciteit, het milieu en veiligheidsvoorschriften. Afhankelijk van je functie ontwerp je bijvoorbeeld bruggen, los je technische problemen op, bouw je machines of stuur je stromen van goederen en diensten aan. Tijdens de uitoefening van je beroep zul je afhankelijk van je functie ontwerpen, uitvoeren, aansturen, toezien of controleren. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk een natuurprofiel. Je houdt van bèta-vakken en bent geinteresseerd in techniek. Je vindt het een uitdaging om technische problemen op te lossen en voor complexe wiskundige vraagstukken schrik je niet terug.

Communicatiemedewerkers, journalisten, voorlichters en tolk-vertalers
Communicatiemedewerkers, journalisten, voorlichters en tolk-vertalers

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die gericht zijn op informatieuitwisseling tussen mensen. Dit kan het correct overbrengen of vertalen van informatie zijn, het zoeken en verspreiden van informatie of het actief aanbieden van informatie. Je werkt bijvoorbeeld voor een krant, tv-zender, een bedrijf of de overheid, maar je kan ook als zelfstandige of freelancer aan de slag. In deze beroepenrichting staat naast informatie contact met mensen centraal. Je komt in aanraking met veel verschillende soorten mensen. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting ben je waarschijnlijk breed maatschappelijk geinteresseerd en hou je van taal. Je kan goed met mensen overweg en vindt het niet erg om het woord te nemen.

Alle beroepenrichtingen

Gezondheidszorg, sport en maatschappelijke dienstverlening

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die te maken hebben met lichamelijke en geestelijke zorgverlening. Je krijgt te maken met zieke patiënten, geblesseerde sporters of bijvoorbeeld gezinsproblematiek. Afhankelijk van je functie zul je bijvoorbeeld werken in ziekenhuizen, revalidatiecentra, of juist bij mensen thuis. Je draagt bij deze beroepen vaak grote verantwoordelijkheid en bent altijd bezig met zorgverlening voor anderen. Je hebt veel contact met mensen, mensen met verschillende soorten problemen. Een beroep uit deze beroepenrichting past bij je als je graag mensen wilt helpen en geinteresseerd bent in de werking van het menselijk lichaam en de psyche. Op de middelbare school volg je waarschijnlijk een natuur profiel.

Selecteer deze beroepenrichting

Hotel, horeca, vrijetijd en toerisme

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die alles te maken hebben met vrijetijdsbesteding en entertainment. Je krijgt te maken met gasten, klanten en vakantiegangers. Afhankelijk van je functie draag je verantwoordelijkheid voor een plezierig verblijf of bijvoorbeeld een goed georganiseerde vakantie. Je kunt ook werken bij restaurants, cafés of bijvoorbeeld pretparken. Het allerbelangrijkste bij alle beroepen in deze richting is het begrip gastvrijheid. Je hebt een dienstverlenende functie en werkt om het anderen naar de zin te maken. Je hebt veel contact met mensen en zult hiervoor soms stevig in je schoenen moeten staan. Een beroep uit deze beroepenrichting past goed bij je wanneer je een gastvrije instelling hebt en het niet erg vind om ook ‘s nachts en in het weekend te werken. Op de middelbare school volg je waarschijnlijk een maatschappij profiel.

Selecteer deze beroepenrichting

Economen, adviseurs, managers en administratieve functies

Onder deze beroepenrichting vallen financiele beroepen, leidinggevende beroepen en echte kantoorbanen. Je zult veel te maken krijgen met cijfers, teksten en berekeningen. Afhankelijk van je functie ben je bezig met ingewikkelde financiele vraagstukken, advies uitbrengen, een afdeling managen of bijvoorbeeld het verwerken van personeelsinformatie. Eveneens afhankelijk van je beroep heb veel contact met mensen, bijvoorbeeld als manager, of juist minder, bijvoorbeeld als je op een administratieve afdeling werkt. Een beroep uit deze richting past bij je als je niet bang bent voor cijfers en grote hoeveelheden informatie. Waarschijnlijk heb je op de middelbare school een maatschappij profiel met de vakken economie en management en organisatie. Je vindt het leuk om ingewikkelde economische vraagstukken op te lossen of ziet het juist zitten om een groep mensen aan te sturen.

Selecteer deze beroepenrichting

Vormgevers, musici, podiumkunsten en beeldendkunstenaars

Onder deze beroepenrichting vallen creatieve beroepen waarvoor je vaak een speciaal talent nodig hebt. Je houdt je bezig met het geven van concerten, het opvoeren van toneelstukken, het maken van kunst of het vormgeven van bijvoorbeelds websites. Bij ieder beroep ben je dus vooral bezig met je eigen talent en waarschijnlijk ook met datgene waarvoor je een passie hebt. Veel beroepen uit deze beroepenrichting kennen onregelmatige werktijden. Als je voor een beroep kiest uit deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk een alpha-profiel op de middelbare school, maar ook de andere profielen zijn mogelijk. Je houdt van muziek, toneel of kunst en beschikt over talent. Je bent niet bang voor een beroep waarbij je inkomen soms onzeker kan zijn.

Selecteer deze beroepenrichting

Docenten, onderzoekers, wetenschappers en onderwijskundigen

Beroepen uit deze beroepenrichting worden vaak uitgeoefend binnen de wereld van het onderwijs en de wetenschap. Je werkomgeving zal waarschijnlijk een school of universiteit zijn of wellicht een research and developmentafdeling. Je baan draait om kennis; kennis overdacht of juist het vergaren van kennis. Je kan te maken krijgen met scholieren of studenten, maar het is ook mogelijk dat je je werk alleen uitvoert, bijvoorbeeld als je als onderzoeker vele uren met je neus in de boeken doorbrengt. Een beroep uit deze beroepenrichting zal bij je passen als je niet bang bent om voor een groep mensen te staan, als je nieuwsgierig bent en graag dingen onderzoekt.

Selecteer deze beroepenrichting

Milieukundigen, chemici, natuurkundigen en life science beroepen

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je te maken krijgt met natuur- en scheikunde, biologie en het milieu. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met chemische processen, het uitvoeren van experimenten, microbiologie, genetica, atomen, bacterieën en ecology. Afhankelijk van je functie ontdek je bijvoorbeeld een nieuw medicijn, ga je op zoek naar een oplossing voor luchtvervuiling of doe je onderzoek naar straling of machnetisme. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk op de middelbare school een natuurprofiel. Je houdt van de bètavakken en bent geinteresseerd in de werking van de natuur. Je schrikt niet terug voor complexe berekeningen of onderzoeken en vindt het een uitdaging om nieuwe dingen te ontdekken.

Selecteer deze beroepenrichting

Politie, verkeersvliegers, krijgsmacht en maritieme beroepen

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die vaak gekenmerkt worden door een hoog risicogehalte. Lichamelijke conditie en integerheid zijn bij deze beroepen erg belangrijk. Je kunt te maken krijgen met geweld, vertrouwelijke informatie, wapens of bijvoorbeeld drugs of mensenhandel. Bij de meeste beroepen heb je veel contact met collega’s, afhankelijk van je functie krijg je wellicht ook veel met burgers te maken. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting maakt het vaak niet uit welk profiel je hebt gevolgd op de middelbare school. Je hebt een goede lichamelijke conditie, staat stevig in je schoenen en wilt graag wat doen voor de maatschappij. Je voelt je verantwoordelijk voor je eigen gedrag en dat van anderen en wilt graag bijdragen aan veiligheid.

Selecteer deze beroepenrichting

Juridische beroepen, openbaar bestuur en beleidsmedewerkers

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je te maken krijgt met wet- en regelgeving, beleid en besturen. Je houdt je bezig met maatschappelijke onderwerpen, beleidsvorming, rechtspraak, advocatuur of bijvoorbeeld een portefeuille als onderwijs of milieu. Afhankelijk van je functie kun je bezig zijn met het uitvoeren van de rechterlijke macht, het verdedigen van een verdachte of vertegenwoordigen van een slachtoffer, het opstellen van beleid, het besturen van een gemeente of bijvoorbeeld zitting hebben in de Tweede Kamer. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk op de middelbare school een maatschappijprofiel. Je bent geinteresseerd in de samenleving en de politiek en schrikt niet terug voor een baan waarbij je veel informatieve stukken moet doornemen.

Selecteer deze beroepenrichting

ICT'ers en elektrotechnici

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je werkt in de wereld van informatica, techniek en electronica. Je krijgt te maken met ingewikkelde ICTproblemen, elektrische circuits, netwerken, databanken en hard-en software. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het verhelpen van virussen, het programmeren van software, het bouwen van websites of je buigt je over elektrische distributienetwerken. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk op de middelbare school een natuurprofiel, al hoeft niet dit per se. Je houdt van technieke en informatica en hebt een passie voor alles wat met computers te maken heeft. Je schrikt er niet voor terug om het meeste werk vanachter een bureau te verrichten en veel zelfstandig te werken.

Selecteer deze beroepenrichting

Civiel ingenieurs, werktuigbouwkundigen, bouwtechnisch ingenieurs en transportmanagers

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen waarbij je te maken krijgt met techniek, logistiek en bouwkunde. Je houdt je onder andere bezig met machines, water, elektriciteit, het milieu en veiligheidsvoorschriften. Afhankelijk van je functie ontwerp je bijvoorbeeld bruggen, los je technische problemen op, bouw je machines of stuur je stromen van goederen en diensten aan. Tijdens de uitoefening van je beroep zul je afhankelijk van je functie ontwerpen, uitvoeren, aansturen, toezien of controleren. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting volg je waarschijnlijk een natuurprofiel. Je houdt van bèta-vakken en bent geinteresseerd in techniek. Je vindt het een uitdaging om technische problemen op te lossen en voor complexe wiskundige vraagstukken schrik je niet terug.

Selecteer deze beroepenrichting

Communicatiemedewerkers, journalisten, voorlichters en tolk-vertalers

Onder deze beroepenrichting vallen beroepen die gericht zijn op informatieuitwisseling tussen mensen. Dit kan het correct overbrengen of vertalen van informatie zijn, het zoeken en verspreiden van informatie of het actief aanbieden van informatie. Je werkt bijvoorbeeld voor een krant, tv-zender, een bedrijf of de overheid, maar je kan ook als zelfstandige of freelancer aan de slag. In deze beroepenrichting staat naast informatie contact met mensen centraal. Je komt in aanraking met veel verschillende soorten mensen. Als je voor een beroep kiest binnen deze beroepenrichting ben je waarschijnlijk breed maatschappelijk geinteresseerd en hou je van taal. Je kan goed met mensen overweg en vindt het niet erg om het woord te nemen.

Selecteer deze beroepenrichting